Pracownicy

Praca cukiernika polega przede wszystkim na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych, które poza walorami smakowymi powinny również posiadać walory wizualne. Cukiernik dba o swoje miejsce pracy oraz materiały z jakimi pracuje. Do jego obowiązków należy nadzór nad zaopatrzenie miejsca pracy we wszystkie niezbędne produkty, wybór najlepszych jakościowo składników, dbanie o urządzenia i narzędzia swojej pracy.

Cukiernik, podobnie jak kucharz, musi dbać o należyte przechowywanie produktów spożywczych, musi znać dokładne proporcje tworzenia wyrobów kulinarnych oraz musi znać różnorodne przepisy, dopasowane do różnych okazji i wymagań klientów. W zawodzie tym istotna jest wyobraźnia, umiejętność modyfikowania przepisów, dostosowywania ich do okoliczności. Dobry cukiernik umie również realizować swoje autorskie pomysły, stąd jest to zawód dla ludzi pomysłowych i z wyobraźnią. Istotne są również zdolności manualne, niezbędne przy dekorowaniu tworzonych deserów.

Zarobki cukiernika w dużej mierze uzależnione są od liczby zleceń jakie otrzymuje i rangi zakładu, w którym pracuje. W mniejszych miastach, przy niewielkiej liczbie zleceń można liczyć na zarobki w granicach 1500 zł netto, w renomowanych firmach do 2500 zł.

Wraz z wejściem Polski do Unii Europejskiej wielu cukierników zdecydowało się na kontynuowanie kariery poza granicami kraju co spowodowało niedobór pracowników na stanowisko cukiernik. Nasza firma zajmuje się rekrutacją pracowników o kwalifikacjach cukiernika m.in. z Ukrainy i Białorusi. Jesteśmy również wstanie przeprowadzić rekrutację cukierników nawet z najdalszych zakątków świata.

home
Ukraina

Oczekiwane wynagrodzenie: 2500 zł

Skończyłam technikum, kierunek: kucharz-cukiernik i kursy gotowania, doświadczenie - 20 lat, chętnie podjelam bym pracę w cukiernie albo piekarnie, mieszkam w Warszawie, zapraszam do kontaktu